Det blev starten för William Eriksson och Philip Robertsson som driver Eriksson & Robertssons bil AB. Idag har de åtta anställda och omsätter 62 miljoner. Båda hade jobb men var inte nöjd med sin situation. De kände att de ville göra något annat. När de fick kontakt med varandra visade det sig att de båda ville börja sälja bilar och starta företag. Allt började i Philips mammas garage. Här är deras tankar kring företagande.
Vad var det som fick dig att starta företag?
– Vi var less på de jobb vi hade och när vi kom i kontakt med varandra, visade det sig att vi båda var sugna på att starta en bilfirma, säger Philip. Under tonåren hade vi båda intresse för mopeder och skotrar som vi meckade med. Ibland sålde vi med en liten vinst och det har sporrat oss vidare. En annan anledning var att vi inte kände oss så bra bemötta när vi var och kollade på bilar. Man ska inte behöva komma i kostym för att bli bra bemött tycker vi. Så för oss har det blivit det viktigaste, att ge våra kunder tid och fokus. Sen har vi båda ett genuint intresse av bilar och vi säljer bara bilar vi tror på, det ska uppfylla vissa kriterier.
– Vi startade i Philips mammas dubbelgarage, säger William. Det var svårt att få förtroende från början då vi fanns i ett villakvarter, även fast vi målat om och fixat så det var snyggt. Men många undrade var de hade hamnat när de skulle komma för att titta på bilen. Vi fick springa ut på gatan och vifta så det förstod att de kommit rätt. Kontrakt skrev vi i köket. Trots det fick vi bra respons och det roliga var att alla utom en som kom dit köpte bil. Vi bestämde oss för att skaffa en egen lokal och sedan dess har vi fortsatt att växa.
Vad är målet med ditt företagande? Varför gör du det?
– Det har växt med tiden. Till en början sa vi att det är bra om vi kan leva på det här. Leva på vårt intresse. Nu har det förändrats till att bygga upp ett rejält företag, med anställda, ett schysst team. Vi har en egen verkstad nu och det har underlättat och gjort det hela mer effektivt. Vi har byggt upp allt i etapper, nästa blir att etablera sig på fler orter.
Hur kom ni i kontakt med Nyföretagarcentrum och vilken hjälp har ni fått?
– Jag kände till Nyföretagarcentrum sedan tidigare då jag startade ett eventbolag, säger William. Jag fick så bra hjälp så när det var dags igen ville jag att vi skulle bolla våra idéer med dem. Eftersom vi båda sa upp oss var det viktigt att få bra stöd, så det inte blev fel. Som det här med budget och var man vill vara om ett år. De fick oss att tänka realistiskt framåt, med frågor kring vad vi strävar efter och hinder vi tror kan dyka upp. Dessutom blev vi utsedda till Årets Uppstartsföretag och fick möjlighet att gå en styrelseledarutbildning. Det var väldigt lärorikt.
– Det här med att tänka på riskerna tycker jag betydde mest, säger Philip. Att inte ta på sig för stor lokal utan växa stegvis, vilket vi gjort. Vi hade ingen lön och inga lån från början utan hade en egen buffert. Så risken vi tog var att förlora den egna tiden och de pengar vi gick in med.
Finns det några andra kontakter som varit avgörande för er?
– Min morbror som hållit på mycket med företagande, säger William. Sen fick vi också en mentor via den lokal vi nu hyr, han kan vi bolla mycket tankar med. Däremot var våra föräldrar väldigt avvaktande och lite oroliga. Men vi förstår att det var av kärlek.
– Ett år efter vår start, vann vi tävlingen Årets unga nyföretagare i Sverige och då fick jag frågan om jag hade några tips till de som vill starta företag och jag svarade, man ska inte lyssna så mycket på sina föräldrar, säger Philip och småler.
Vilken är den största utmaningen med att driva eget företag?
– Just nu bestämmer vi inte bara över oss själva och vår framtid, utan vi har ju anställda som vi ansvarar för, säger Philip. Tiden är väl en utmaning för när man kommer hem från jobbet kan det dyka upp något man måste ta tag i. Så det kan vara svårt att vara helt ledig.
Vad är det bästa med att vara sin egen?
– Det är väl just det, att vara sin egen och att kunna styra och bestämma hur vi vill att det ska vara. Ju mer man engagerar sig desto bättre går det. Att vi kunnat göra det här själva och nu se att vi har lyckats skapa något riktigt bra. Vi har ett företag som växer med anställda och kunder, det känns bra.
Om ni blickar framåt, hur tror ni företag ser ut om 5 år?
– Nästa steg blir att etablera sig på fler orter, säger William. Vi har vuxit mycket sista tiden. Med personal, stor lokal och egen verkstad, så är det viktigt att allt fungerar så bra som möjligt när vi tar klivet in i fler städer. Vi själva behöver kunna vara på plats där och få allt att rulla på lika bra som här.
Vilka är era råd och tips till de som vill starta eget?
– Våga satsa och tänk på att göra det i etapper i början. Så fort man känner att man har koll på läget så kan man absolut säga upp sig från sitt jobb, så det blir helhjärtat på en gång. Vi funderade på om det fanns plats för oss, med ännu en bilhandlare. Så vi åkte runt till alla bilhandlare för att ta reda på vad vi kan erbjuda som vi tycker är bättre. Lyssna inte på släkt och föräldrar utan lyssna på Nyföretagarcentrum och skaffa en mentor.
Intervju och text: Sarah Gotthold